Factoring voor bedrijven is een mooie financieringsoplossing wanneer het bedrijf te maken heeft met veel openstaande debiteuren of een groei doormaakt. De factormaatschappij stelt de financiering beschikbaar op het moment dat je jouw klant factureert. Je ontvangt dus direct na facturatie het geld (min de kosten voor factoring) en hoeft niet op de betaling van de facturen te wachten. Dat kan handig zijn, betalingstermijnen van 60 tot 90 dagen zijn bij grote bedrijven nog steeds gebruikelijk. Als ZZP’er, MKB’er of (startende) ondernemer kan het voorkomen dat je deze ruimte helemaal niet hebt en, helemaal met grote bedragen, het geld snel wilt ontvangen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat meer dan de helft van de facturen binnen MKB niet binnen het betaaltermijn wordt voldaan.
Niet gek dat factoring door MKB’ers en ZZP’ers steeds meer ingezet wordt. Het biedt uitkomst om jouw cashflow te verbeteren en je hoeft je niet langer meer bezig te houden met het debiteurenbeheer. Zo blijf jij je focussen op de core business!
Zo werkt factoring voor bedrijven
Factoring is een manier van een zakelijke financiering. Maar dit werkt totaal anders dan een normale bedrijfsfinanciering. Waar je bij een kredietverstrekker, zoals een bank, allerlei gegevens moet aanleveren om de kredietwaardigheid van jouw onderneming te bewijzen, hoeft dat bij een factoringmaatschappij niet. Doordat je als het ware jouw factuur verkoopt aan een factoringmaatschappij wordt de partij die jij factureert gecontroleerd. Er vindt een controle plaats uitgevoerd door de factoringmaatschappij om te beoordelen of zij jouw factuur willen overnemen. Wanneer jouw debiteur andere facturen ook betaald is het risico kleiner voor de factoringmaatschappij en de kans groot dat jouw factuur wordt overgenomen en voorgeschoten.
Het kan ook voorkomen dat er een deel van de factuur wordt overgenomen, bijvoorbeeld als de klant niet kredietwaardig genoeg is. Je ontvangt dan een deel. Door de inzet van factoring kun je de liquiditeit van jouw onderneming vrij snel op orde brengen en de groei van jouw bedrijf verder financieren.
BedrijfsfinancieringRegelen.nl helpt bij het regelen van de benodigde bedrijfsfinanciering. Wij kunnen je onder andere adviseren en begeleiden bij de invulling van uiteenlopende financieringen en helpen bij het vinden van een betrouwbare en goede factoringmaatschappij.
Is factoring duur?
Er zit een klein stigma op factoring, het is duur, ingewikkeld en alleen voor grote bedrijven. Dit is gelukkig niet meer het geval. Binnen factoring zijn er verschillende aanbieders op de markt met eigen werkwijze en kenmerken. Zo zijn er factoringmaatschappijen waar je jouw volledige debiteurenportefeuille uitbesteed. Ook zijn er aanbieders waar je één of enkele facturen kan laten bevoorschotten. De kosten zijn afhankelijk van het betaalgedrag van debiteuren en de hoogte van openstaande saldo. Ook wordt er gekeken naar de betaaltermijn en jouw jaaromzet. Algemeen gezien betaal je 0,1% tot 1% over de omzet. Er zijn ook aanbieders die 2% tot 5% van de factuur inhouden.
Zeker weten dat je met een goede factoringmaatschappij in zee gaat en geen onnodig hoge kosten moet afdragen? Laat onze financiële adviseurs een geschikte partij voor je zoeken. Maar ook controleren we de voorwaarden graag voor je als je al een factoring aanbieder hebt gevonden. Neem contact met ons op en we plannen een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.
Voordelen en nadelen factoring
Factoring biedt veel voordelen voor de liquiditeit van jouw bedrijf. Er wordt vaak binnen 24 uur betaald waardoor je niet meer hoeft te wachten op uitbetalingen. Ook kan een factormaatschappij (in overleg met jou) het debiteurenbeheer helemaal overnemen. Sommige factoraars nemen zelfs het risico op non-betaling over zodat je zelf geen debiteurenrisico meer loopt.
Een ander bijkomend voordeel bij factoring is dat de financiering (veelal) automatisch meegroeit met de omzet. Je hoeft dus niet steeds een nieuwe financieringsaanvraag te doen als jouw behoefte aan werkkapitaal toeneemt.
Uiteraard zitten er ook een aantal nadelen aan vast. Factoring kost geld. Je neemt een dienst af en hier betaal je voor. De kosten zijn verschillend per maatschappij, lees je hier goed over in. Voor directe uitbetaling dienen jouw facturen aan de eisen van het factoringbedrijf te voldoen. Door het uit handen nemen van de facturen krijgt een derde partij inzicht in al jouw facturen.
De voordelen van BedrijfsfinancieringRegelen.nl
- Persoonlijk en onafhankelijk advies
- Voor ZZP tot MKB+
- Ruim 20 jaar specialistische financieringskennis
- Directe toegang tot ruim 80 financieringsmaatschappijen
- Netwerk van particuliere investeerders
- Vaste en betrouwbare partners
- Passende financieringsoplossing voor elk vraagstuk
- Helpt je van financiering aanvragen tot beheer
BedrijfsfinancieringRegelen.nl werkt onder meer samen met de onderstaande factormaatschappijen: (Ook de grootbanken bieden voor geselecteerde relaties een factoroplossing aan)