De ondernemers achter de financieringsaanvraag
Twee broers hebben in 2000 een onderneming overgenomen welke actief is in de plaatsing en het onderhoud van bedrijfs- en garagedeuren. Ze zijn beide aandeelhouder in de onderneming.
Wat is de financieringsvraag?
Afgelopen zomer (2021) heeft een van de broers aangegeven dat zijn toekomst niet meer binnen de onderneming ligt. Hierdoor heeft hij zijn aandelen ter overname aangeboden. Doordat dit een proces is dat tot in de puntjes goed geregeld moet worden, hebben de ondernemers MKB Advies Partners ingeschakeld. MKB Advies Partners heeft in eerste instantie een waardering opgesteld. Op basis hiervan hebben de partijen een overnamesom vastgesteld.
Bedrijfsfinancieringregelen.nl wordt betrokken
Vanuit de waardering en de vastgestelde overnamesom ontstond een financieringsvraagstuk. MKB Advies Partners heeft ons daarom in december benaderd en geïntroduceerd bij de ondernemers. Doordat we vroegtijdig in het proces zijn betrokken hebben we mee kunnen denken over de financieringsstructuur en de mogelijkheden voor gedeeltelijke financiering door verkoper meegenomen.
Het financieringsplan in vijf stappen uitgevoerd
Stap 1) Kennismakingsgesprek
Om de financieringsvraag zo goed mogelijk in kaart te brengen zijn we ook dit traject weer gestart met een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek hebben we uitgebreid stilgestaan bij de verschillende financieringsmogelijkheden en de criteria van de verschillende financiers. In dit kader zijn ook de wensen van koper en verkoper afgestemd. Beide partijen hadden er de voorkeur na om in één keer af te rekenen bij de aandelenoverdracht en dit geheel extern te financieren.
Stap 2) Financieel plan en financieringsmogelijkheden
Vervolgens hebben we de invloed van de aandelenoverdracht en de wijzigingen in de bedrijfsvoering van de onderneming verwerkt in een financieel plan. Dit financieel plan geeft nadere inzage in de betaalbaarheid van de financieringslasten, de resultaat- en balansontwikkeling en de verschillende financieringsmogelijkheden. Uiteindelijk hebben we in deze situatie gekozen om in te zetten op bancaire financiering en besloten om de aanvraag bij huisbankier Rabobank en ING neer te leggen.
Stap 3) Financieringsaanvraag onderbouwen
Om de kans van slagen te vergroten is een onderbouwde financieringsaanvraag vereist. Deze hebben we uiteraard weer met zorg uitgebreid opgesteld waarbij extra is ingezoomd op wat het effect is op de bedrijfsvoering wanneer één van de twee ondernemers/aandeelhouders vertrekt. Bij de beoordeling van de financiering is dit essentieel dus het is belangrijk om de financiers hier op voorhand goed in mee te nemen.
Stap 4) Financieringsaanvraag indienen
Nadat de financieringsaanvraag ingediend was kwam er al snel een eerste reactie van ING. Op basis van het financieringsmemorandum werd er binnen één week een termsheet neergelegd met de voorwaarden en tarieven waarop ING zou willen financieren. Helaas was huisbankier Rabobank deze keer, door de eindejaarsdrukte, iets minder snel en kwam zij pas na ruim twee weken met een indicatief voorstel.
Stap 5) Bedrijfsfinanciering afsluiten
Na wikken en wegen heeft relatie voor het voorstel van de ING gekozen, daar ING de hele aandelentransactie wilde financieren en Rabobank de voorwaarde heeft gesteld dat de verkopende aandeelhouder een deel achtergesteld moest financieren. Relatie heeft daarbij de iets hogere ING-tarieven voor lief genomen.
ING heeft vervolgens het voorstel verder uitgewerkt en is met een definitieve offerte gekomen waarbij ook de reeds bestaande Rabobank financiering op het bedrijfspand is overgesloten naar ING, dit wordt ook wel herfinanciering genoemd.
Uiteindelijk heeft er nog een gesprek gevolgd met de accountmanager van de ING op locatie bij relatie. Uiteraard waren wij hier ook bij aanwezig. Tijdens dit kennismakinggesprek tussen ING en relatie is de offerte besproken en zijn de eerste stappen gezet voor overname van het huisbankierschap.
Het resultaat: een succesvolle uitkoop medeaandeelhouder
Niet alleen een succesvolle uitkoop van de medeaandeelhouder maar ook een erg tevreden ondernemer is het resultaat. Ondernemer vond het prettig dat wij hem volledig konden ontzorgen en zelf bijna geen omkijken had naar de invulling van de financiering.
“Fijn als iemand de taal van de bank en de ondernemer spreekt en het geduld heeft om tot een goed voorstel te komen.”
Wij regelen jouw bedrijfsfinanciering
Wil je meer informatie over de mogelijkheden van financieringsbegeleiding? In een vrijblijvend gesprek informeren wij je over de mogelijkheden. Voor het maken van een afspraak bereik je ons direct op 030 227 1624 of laat je gegevens achter op de contactpagina en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.