Wie zijn de ondernemers achter de financieringsvraag
In deze klantcasus stellen we je voor aan een ondernemer met plannen. Nadat ondernemer zijn directeurstaken bij een schilders- en onderhoudsbedrijf had beëindigd, en zich door de medeaandeelhouders had laten uitkopen, besloot hij op zoek te gaan naar een bedrijf om over te nemen. Doordat geschikte bedrijven, die openstaan voor overname, niet direct voor het oprapen liggen is ondernemer tussentijds gestart met een eigen bouw- en onderhoudsbedrijf.
Het opgestarte bouw- en onderhoudsbedrijf werkt onder de regie van de ondernemer met een vast team van ZZP’ers bestaande uit vijf timmermannen en vier schilders. De werkzaamheden bestaan voornamelijk uit bouw en schilderwerkzaamheden zoals; dakkapellen plaatsen, aan- en uitbouw, keuken- en badkamerrenovatie e.d.
Na enige tijd wordt een interessante onderneming te koop aangeboden. Een loodgieters- en installatiebedrijf in Amsterdam met een goede klantportefeuille en structurele winstgevendheid. Dit bedrijf bestaat al sinds 1887 en is altijd binnen de familiekring overgedragen. Binnen de familie is geen opvolging meer beschikbaar dus de verkoper is op zoek gegaan naar een externe koper.
De financieringsvraag; financiering voor bedrijfsovername
De koopsom van de bedrijfsovername diende grotendeels extern gefinancierd te worden. Door het al gestarte bouw- en onderhoudsbedrijf was de eigen inbreng enigszins beperkt. Als eerste stap heeft ondernemer zelf zijn huisbank (ING) benaderd voor financiering. Daar werd al snel aangegeven dat zij geen MBI’s (Management Buy In) financieren, ze verwezen door naar Qredits Microfinaciering. Helaas kwam de ondernemer ook bij Qredits zelf niet verder.
Waarom is Bedrijfsfinancieringregelen.nl betrokken
Doordat de ondernemer zelf vastliep in het financieringstraject is hij vanuit via MKB Advies Partners doorverwezen naar BedrijfsfinancieringRegelen. Tijdens een eerste contact is er direct een kennismakingsgesprek ingepland.
De financieringsoplossing in vier stappen
Stap 1) Kennismaking
Via een videocall vindt een nadere vrijblijvende kennismaking plaats. In dit gesprek zijn de financieringsmogelijkheden globaal aangegeven. Daarnaast is het begeleidingstraject besproken met daarbij wat de ondernemer van ons financieel adviseur mag verwachten.
Stap 2) Financieel plan
Vervolgens zijn we gestart met het opstellen van een financieel plan waarbij we de prognosecijfers van het net gestarte bouw- en onderhoudsbedrijf gecombineerd hebben met de prognose cijfers van het over te nemen loodgieters- en installatiebedrijf. Dit gaf inzicht in de toekomstige betaalbaarheid van de rente- en aflossing maar ook in de ontwikkeling van de balansposities van de onderneming. Mede op basis van deze gegevens kunnen we een goede selectie van passende financiers maken.
Stap 3) Financieringsmemorandum
Bij stap 3 hebben we een uitgebreid financieringsmemorandum geschreven. Hierin hebben we de historie, activiteiten, verdienmodel en strategie, van zowel het bouw- en onderhoudsbedrijf als het loodgieters- en installatiebedrijf, uitgebreid weergegeven. Ook de synergievoordelen en de kansen en bedreigingen van de overname zijn benoemd. Uiteraard hebben we uitgebreid stilgestaan bij de trackrecord van de ondernemer en zijn managementkwaliteiten.
Stap 4) Financieringsaanvraag aanbieden
En dan is het zover, we bieden het financieringsmemorandum met de cijfermatige onderbouwing aan bij de financiers. In dit geval hebben we ervoor gekozen om de aanvraag bij twee alternatieve financiers (Qredits en October) aan te bieden daar hun propositie goed aansluit bij het vraagstuk en de financiële uitgangspunten van de ondernemer. Hoewel de banken erg terughoudend zijn met MBI-financieringen hebben we toch besloten om de aanvraag ook aan de Rabobank aan te bieden. De Rabobank weegt MBI aanvragen wat meer op de hand en kijkt daarbij naast de cijfers vooral ook naar het trackrecord en het potentieel van de ondernemer/aandeelhouder. De aanvragen zijn vrijwel direct door de financiers opgepakt. Mede door de uitgebreide onderbouwing kwamen de financiers al binnen enkele dagen met een indicatief voorstel. Aangezien het voorstel van de Rabobank qua tarief, maar ook qua gevraagde zekerheden, het meest aantrekkelijk was zijn we met deze partij verder in gesprek gegaan en dit heeft al snel geleid tot een definitieve offerte.
Het eindresultaat: financiering voor bedrijfsovername geregeld
Ondanks dat ondernemer zelf bij de financiers tegen een dichte deur aan is gelopen, hebben wij hem toch kunnen helpen aan een passende bedrijfsovername financiering tegen gunstige tarieven en voorwaarden.
Zelfs met de geringe zekerheden van de onderneming (onderpand) hebben we de borgstelling in privé kunnen beperken tot slechts 25% van de bancaire financiering. Zo hoefde de verkoper geen achtergestelde lening te verstrekken wat veelal wel gebruikelijk is bij financiering van een bedrijfsovername. Ook de Staatsgarantie kon in dit geval achterwege blijven wat deze ondernemer direct ook 4,25% aan Staatsgarantieprovisie scheelt.
Ondernemer is dan ook zeer content dat de financiering uiteindelijk (met hulp) wel gelukt is en dat ook nog eens tegen hele gunstige voorwaarden en condities. De aandelenoverdracht is 1 april jl. bij de notaris geformaliseerd.
Wij regelen jouw bedrijfsfinanciering
Wil je meer informatie over de mogelijkheden van financieringsbegeleiding? In een vrijblijvend gesprek informeren wij je over de mogelijkheden. Voor het maken van een afspraak bereik je ons direct op 030 227 1624 of laat je gegevens achter op de contactpagina en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.