Uit recent onderzoek blijkt dat 37% van de ondernemers liquiditeitsproblemen ervaart. De één door het wegvallen van de omzet vanwege alle Coronabeperkingen. En de ander juist vanwege de enorme groei door het veranderende consumentengedrag welke Corona teweeg heeft gebracht.
In het verleden klopte je voor extra werkkapitaal aan bij de huisbankier die vaak bereid was om een kredietfaciliteit te verstrekken. Een kredietruimte van 10% van de omzet was zonder al te veel moeite vaak wel te realiseren. Er hoefden geen jaarcijfers overlegd te worden en zekerheden werden ook niet of nauwelijks gevraagd.
Banken zijn een stuk terughoudender
In de huidige tijd zijn banken een stuk terughoudender geworden. Waar de banken 10 jaar geleden hun cliënten nog actief benaderde met een aanbieding voor een kredietfaciliteit wordt de hand nu op de knip gehouden. Mondjesmaat wordt er gefinancierd. Maar enkel als er een goed doortimmerd financieringsmemorandum aan de aanvraag ten grondslag ligt. Er moet meer dan voldoende perspectief zijn voor je onderneming zodat de financiering geheel afgedekt wordt met zekerheden.
Mede door de terughoudende en risicomijdende houding van de banken zijn er de laatste jaren veel alternatieve financieringsaanbieders op de markt verschenen die verschillende vormen van werkkapitaal financiering aanbieden. Hieronder geven we een aantal mogelijkheden weer.
Factoring
Bij factoring worden jouw openstaande facturen bevoorschot door een factoraar. Je ontvangt direct na facturatie (een deel) van het factuurbedrag van de factoraar, terwijl jouw klant nog gebruikmaakt van zijn/haar betalingstermijn. Op deze manier wordt je werkkapitaal direct weer liquide en kun je jouw gelden weer gebruiken voor je bedrijfsvoering.
Factoring is toch duur en ingewikkeld en enkel voor grotere bedrijven? Dit is allang niet meer het geval. Er zijn verschillende aanbieders van factoring met ieder hun eigen kenmerken en werkwijze. Bij de ené aanbieder dien je jouw volledige debiteurenportefeuille te factoren. Bij andere aanbieders kun je één of enkele facturen laten bevoorschotten. De factoraar neemt vaak het debiteurenbeheer over zodat jij je kunt blijven focussen op de core business. Sommige factoraars nemen ook het risico op non-betaling over zodat je zelf geen debiteurenrisico meer loopt.
Sale & leaseback bedrijfsmiddelen
Heb je de afgelopen tijd geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen en deze uit eigen middelen voldaan? En is er nu behoefte aan extra werkkapitaal? Dan is sale en leaseback een goede oplossing. Je verkoopt jouw bedrijfsmiddel aan een leasemaatschappij en leased deze direct weer terug. Zo komen jouw eigen middelen weer vrij en zijn als werkkapitaal te gebruiken. Bijna alle bedrijfsmiddelen die voorzien zijn van een uniek identificatienummer zijn te leasen. Denk hierbij naast een wagen- en machinepark ook aan elektrische gereedschappen, computerapparatuur, keukeninrichting en andere bedrijfsmiddelen in de horeca en retail.
Sale & lease back vastgoed
Beschik je over een eigen bedrijfspand met de nodige overwaarde? Ook hier is het vaak mogelijk om je bedrijfspand te verkopen en weer terug te huren zodat je de overwaarde kunt gebruiken als werkkapitaal voor je onderneming. Dit kan eventueel met de optie om je pand na de huurperiode weer terug te kopen tegen een vooraf afgesproken koopsom.
Direct lenders
Er zijn een aantal non bancaire partijen die financiering aanbieden in de vorm van een lening of een doorlopend krediet. Waar banken vaak kijken naar de historische cijfers, het eigen vermogen en de beschikbare zekerheden kijken deze partijen naar de (te verwachte) cashflow van je onderneming. De vraag die hierbij centraal staat is of je onderneming in staat is om aan de toekomstige rente- en aflossingsverplichtingen te voldoen. Zaken als eigen vermogen en beschikbare zekerheden zijn hierbij vaak minder van belang. Direct lenders zijn een goed alternatief voor bancaire financiering als er niet aan de normen van de bank voldaan kan worden. Ook kan een financiering van direct lenders vaak gecombineerd of gestapeld worden met financieringen bij andere aanbieders.
Crowdfunding
Ook Crowdfunding is een goed alternatief voor bancaire financiering. Er zijn inmiddels veel kleine en grote crowdfundplatforms beschikbaar. Sommige richten zich op een bepaald deel van de markt zoals vastgoed- of innovatiefinanciering of specifiek op duurzaamheid.
Bij Crowdfunding wordt jouw financieringsaanvraag gepresenteerd aan de crowd welke voornamelijk bestaat uit particuliere beleggers. Deze beleggers investeren graag (kleine bedragen) in MKB-ondernemingen. Is jouw financieringsaanvraag volledig gefund door de investeerders dan zorgt het platform ervoor dat de gelden beschikbaar worden gesteld. Je betaalt de rente en aflossing weer aan het platform die dit vervolgens terugbetaalt aan de investeerders. Een voordeel van crowdfunding is dat je je onderneming presenteert bij de investeerders van het platform en zij vaak een ambassadeur zijn voor jouw onderneming. Bij de keuze voor een crowdfundplatform is het van belang dat je een platform kiest waar voldoende investeerders achter zitten. Dit zodat jouw aanvraag snel gefund wordt en je snel financieringsduidelijk hebt.
Kortlopende alternatieven
Er zijn een aantal partijen in de markt die een kortlopende financiering aanbieden. Bijvoorbeeld in de vorm van een pin-voorschot of een kortlopend krediet. Vaak zijn dit flitskredieten die worden aangeboden tegen een rentetarief van 1,5 tot 2% per maand, ofwel 18 tot 24% per jaar. Het is aan te bevelen om dergelijke faciliteiten enkel te gebruiken als je er zeker van bent dat de kredietbehoefte heel beperkt en kortstondig is.
Wil je meer informatie? Wij adviseren je graag over de verschillende financieringsmogelijkheden passend bij de bedrijfsvoering. Ook jouw financieringsaanvraag nemen wij graag voor je uit handen zodat jij je richt op de core business en snel over extra werkkapitaal beschikt. Bel voor meer informatie of maak direct een afspraak! ☏ 030-2771624